Un satelit militar chinez pare să fi fost lovit de o rachetă rusească dezintegrată, aceasta fiind probabil cea mai gravă coliziune orbitală din 2009.
Coliziunea ilustrează pericolul tot mai crescut al componentelor de nave spațiale și alte deșeuri aflate pe orbita Pământului, acolo unde se pot lovi de echipamente funcționale, precum și complexitatea extraordinară pe care o presupune situația de pe orbita planetei.
Potrivit unei investigații desfășurate de astrofizicianul de la Harvard Jonathan McDowell, satelitul chinez Yunhai 1-02 s-a lovit de unul dintre deșeurile spațiale la începutul acestui an. Acel obiect, potrivit lui McDowell, făcea parte din racheta Zenit-2 care a lansat un satelit de spionaj în 1996. Potrivit unei baze de date descoperite de astrofizician, racheta a fost etichetată cu o descriere neobișnuită: „Coliziune cu satelit”.
„Acesta este un nou tip de clasificare, nu am mai văzut un astfel de comentariu pentru niciun alt satelit până acum”, a explicat McDowell.
Dovezile rămân, deocamdată, indirecte, însă astrofizicianul a descoperit că cele două obiecte au fost în apropiere unul de celălalt la începutul acestui an, scrie Futurism.
În mod surprinzător, satelitul Yunhai pare să fi supraviețuit coliziunii și continuă să transmită semnale radio.
Totuși, cu cât trimitem mai multe obiecte pe orbită, cu atât vom vedea mai multe coliziuni de acest fel.
„Coliziunile sunt proporționale cu numărul de obiecte de pe orbită. Cu alte cuvinte, dacă avem de 10 ori atâția sateliți, vom vedea de 100 ori atâtea coliziuni. Astfel, pe măsură ce densitatea traficului crește, coliziunile vor ajunge de la o problemă spațială minoră la o consecință majoră. Asta este matematică pură”, a explicat astrofizicianul.
În cel mai rău caz, o coliziune ar putea declanșa efecte în lanț care să cauzeze o serie exponențială de coliziuni, fenomenul fiind cunoscut drept „sindromul Kessler”.
Însă, pentru moment, tot ce putem face este să sperăm că nu se va ajunge niciodată la un astfel de scenariu.
Problema deșeurilor spațiale se agravează
Inevitabilul s-a produs! Stația Spațială Internațională a fost lovită de deșeuri
Deșeurile lansării unui satelit au creat o „minge de foc” pe cerul Australiei
Un start up vrea să construiască hoteluri orbitale folosind deşeuri spaţiale